Offertförfrågan

Året som har gått 2020

Tempcon Groups koncernchef, Christian Hallberg, summerar året som har gått och spanar in i kristallkulan inför 2021.

Hur skulle du i korthet summera 2020?
2020 har varit ett bra år för Tempcon trots stora utmaningar med pandemin. Vi har följt vår strategiplan och utvecklar kontinuerligt våra verksamheter. Det finns ett stort engagemang för Tempcon som genomsyrar hela organisationen. Vi har också ökat vår trovärdighet på marknaden genom minskad miljöpåverkan och certifiering av våra ledningssystem. Framför allt har vi skapat ett bättre samarbete inom koncernen tillsammans mellan bolagen.

Vilka har varit de största utmaningarna under detta pandemidrabbade år?
Den största utmaningen har varit att snabbt anpassa sig och ställa om våra verksamheter. Först i våras och sedan nu under hösten. Tidigt i våras blev det en snabb inbromsning inom hotell och restaurang samtidigt som gränsen mot Norge stängdes vilket inneburit ett stopp för gränshandeln. Samtidigt har ökade volymer inom dagligvaruhandeln stundtals krävt extremt mycket resurser. På det sättet har pandemin påverkat oss både positivt och negativt volymmässigt. Men förutsättningarna ändrar sig hela tiden i alla branscher. Man måste ständigt anpassa sin verksamhet för att hänga med i utvecklingen.

Är det några händelser inom Tempcon som du särskilt vill lyfta fram i år?
Vi har hälsat tre nya bolag välkomna till familjen. Något som medfört att vi kompletterat vårt redan starka inrikesnät även med utrikestransporter. En annan mycket viktig händelse är att vi certifierat alla bolag enligt fyra ISO-standarder inom kvalitet, miljö, livsmedelsäkerhet och trafiksäkerhet. Vi har också minskat vår miljöpåverkan genom att investera cirka 70 miljoner kronor i nya, mer klimateffektiva fordon. Dessutom har vi driftsatt Volvos första ellastbil i trafik här i Helsingborg. Vi har även startat flera nya stora kunduppdrag och satt upp en koncerngemensam IT-plattform. Jag är tacksam över att vi har så många kreativa medarbetare som fokuserar på lösningar i stället för problemen. Vi jobbar nu tillsammans som ett lag – och då blir vi starka.

Hur har utvecklingen sett ut inom Tempcon och transportbranschen generellt under året?
Flera av våra kollegor har nog upplevt en kraftig volymminskning under året. Import, export, hotell och restaurang är några områden som har minskat kraftigt. Även vi har haft negativa volymeffekter men vi har stått oss bra i förhållande till många andra tror jag. Vi har bland annat sett en kraftig ökning inom dagligvaruhandeln vilken påverkar huvuddelen av vår omsättning. Vi har också sett en fortsatt tillväxt med nya kunduppdrag i bolagen och detta gemensamt har gett oss en generell lönsamhetsförbättring. Därutöver har vi utvecklat mycket inom våra stödfunktioner såsom försäljning, produktion, IT, ekonomi, personal, hållbarhet och kommunikation.

Hur ser förväntningarna och planerna ut inför 2021?
Jag tror att vi fortsatt kommer påverkas av Covid 19. Det kommer hela tiden nya besked att förhålla oss till. Pandemin kommer förändra våra beteenden över tid. Jag tror inte på en snabb återgång utan vi kommer få ett nytt normalläge. Inför 2021 är vår plan att fortsätta växa med befintliga och nya kunduppdrag samt med ytterligare förvärv som passar in i Tempconfamiljen.

Vilka utmaningar står transportbranschen inför kommande år?
Ja, utmaningarna är många. Vår målsättning är att vi ska bli helt fossilfria senast 2030 och i samarbetet med vissa av våra kunder ska vi bli det redan 2025. Vi erbjuder redan idag fossilfria transporter men det kommer på sikt gälla hela lastbilsflottan. Nästa steg är att vi ska bli CO2-neutrala. Detta är något som vi ska erbjuda våra kunder redan under 2021. Det är viktigt att ha kunskap om ny teknik för att veta vad man ska satsa på och vad som är mest hållbart i längden. Det är också viktigt att ha den ekonomiska förmågan att investera i ny teknik. Detta bygger vi upp genom en långsiktigt lönsam verksamhet. Viktigast av allt är dock att attrahera och behålla de bästa medarbetarna inom alla områden. Från transportledning och administration till chaufförer och lagerarbetare. Ensam kan man inte åstadkomma så mycket. Men tillsammans kan vi skapa en hållbar framtid!

Du kan också se intervjun på vår YouTube-kanal.