Offertförfrågan

En god sömn ger bäst effekt

Transportnäringen står aldrig still och många transporter utförs kvälls- och nattetid. Detta gäller inte minst transporter av tempererade produkter som är Tempcons specialitet. För att utföra dessa på ett tryggt och säkert vis är det viktigt att chauffören är utvilad. Att köra när man är sömning kan vara lika farligt som att köra med alkohol i kroppen.

Om man varit vaken i 18 timmar är man på samma nivå som om man kör med 0,8 promille alkohol i blodet. Gränsen för normalgraden av rattfylleri är 0,2 promille i Sverige. Med andra ord ingen bra idé att köra då. Bilkörningen i sig kan också påverka dig mot att bli mer sömnig då kroppen kan uppfatta det på samma sätt som när ett barn vaggas till sömns.

Vad kan man då göra om man känner att man börjar bli trött under resan. Många tror att det räcker med att öppna rutorna eller slå på radion för att hålla sig alerta när de kör men den taktiken fungerar bara väldigt kortvarigt. Sedan tar hjärnkemin som får dig att somna över igen. Det finns egentligen bara två sätt att undvika att köra sömnig; god sömn i förväg och stimulerande medel.

Stimulerande medel som kaffe eller energidrycker kan vara effektiva ett tag men de har det också tufft mot de sömngivande hjärnkemikalierna. Så egentligen är det bara en god sömn på sex till åtta timmar (beroende på ditt personliga sömnbehov naturligtvis som kan variera mycket) innan man kör bil det bästa.

Känner man sig trött under färd är det bästa sättet att stanna till på en säker plats och ta en 15-20 minuter lång tupplur för att hjärnkemin som orsakar tröttheten ska återställas till normala nivåer. Dock hjälper ofta en tupplur dig bara genom en eller två timmars ytterligare bilkörning. Sedan är de sömngivande hjärnkemikalierna tillbaka igen.