Offertförfrågan

Bra att tänka på nu när det är vinterväglag

På vissa håll i vårt avlånga land har man redan drabbats av flera decimeter snö medan vi som bor lite längre söderut fryser så vi skakar när det är kring nollan och vindarna tjuter runt husknutarna. Men förr eller senare drabbas även vi av vinterväglag. När vintern är här så behöver vi alla fundera ett extra varv så vi både kommer till och från jobbet och fram med våra ekipage till kunderna. Kyla, mörker och nederbörd gör att vissa saker tar längre tid, exempelvis lastning och lossning och inte minst körning i vinterväglag. Vet du vad som gäller på din arbetsplats nu när det är vinter? Har ni speciella regler eller är det business as usual? Något som vi dock aldrig får tumma på är trafiksäkerheten och förarnas arbetsmiljö även under denna tid på året.

Några saker att tänka på nu när det är, eller snart kommer att bli, vinterväglag:

– Ta det lugnt i trafiken. Det finns de som väntar på dig där hemma. Ingen last i världen är viktigare än ditt eget eller andras liv.

– Anpassa hastigheten till rådande väglag. Håll avståndet.

– Ta alltid med dig telefonen när du går ur bilen. Skulle du halka och inte komma upp igen har du i alla fall möjligheten att ringa på hjälp.

– I Sverige har vi krav på vinterdäck från 2019. Säkerställ att ni har koll på det.

– Ta det försiktigt när du lastar och lossar. Halkolyckor på flak och stegar som glider är orsak till alltför många olyckor under vintern.

– Bilbältet på – en självklarhet såväl sommar som vinter.

– Håll din utrustning i gott skick och torr om det går. Det kan vara spännband och annan utrustning som du behöver till bland annat förankring.

– Se över ditt fordon när det gäller exempelvis luft-tork och värmare.

– Ge en extra tanke på lastfördelningen när du kör på vinterväglag. Du måste ha både fäste och styrförmåga.

– Sopa bort snö och gör flak och tak isfria.

– Ta med varma kläder och skor, man vet aldrig vad som händer i trafiken. Se även till att du syns ordentligt i vintermörkret med hjälp av reflexkläder. Ha gärna med lite nödproviant också om du skulle bli stående.

– Tänk tillbaka på situationer som uppstått tidigare och förbered dig utifrån dessa.

– Se till att utrustning som exempelvis varningstriangel, lampa och första förband finns med.

– Händerna på ratten!