Offertförfrågan

Tempcon bidrar till nästa generations chaufförer

Enligt TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, kommer det under de närmaste tio åren saknas närmare 50 000 chaufförer i Sverige. I den senaste trendindikatorn, som presenterades för en tid sedan, är behovet fortsatt stort trots rådande pandemi. Samtidigt som vissa delar av transportnäringen kraftigt har känt av effekterna av coronan har andra delar istället ökat, exempelvis last mile-transporter.

En sak som ofta lyfts fram i dessa diskussioner är behovet av utbildningsplatser för att tillgodose behovet av chaufförer i framtiden. En viktig del i utbildningen är studenternas praktik. Här kan vi på Tempcon bidra till nästa generations chaufförer genom att erbjuda dem en omväxlande och intressant praktiktid. En av Tempcons alla chaufförer som ställer upp som handledare är Maja Lundberg på Claessons transport i Ljungby.

Jag tycker bara det är kul att ha med en praktikant men det beror väldigt mycket på hur han eller hon är, säger Maja. Det är stor skillnad på attityd och engagemang hos praktikanterna. Jag upplever det som att många har en förskönad bild av yrket innan de börjar sin praktik. Det är bra om praktikanten är frågvis för då tvingas man fundera själv över hur man gör olika saker, fortsätter Maja. Många saker går på rutin och det är ju viktigt att man kan överföra den kunskapen till praktikanterna som är med. Det är ju liksom anledningen till att de är med.

Benjamin Obradovac, lärare på Hagströmska gymnasiet i Linköping som utbildar yrkeschaufförer, säger att en av de största utmaningarna man har är att hitta praktikplatser till sina elever. Kan eleverna själva ordna praktikplats är det bra och det kan en del, säger Benjamin, samtidigt är det många som behöver hjälp. Vi märker att det är svårare idag att hitta praktikplatser, speciellt nu under coronan. Det känns som att det är många chaufförer som inte vill ha med sig någon praktikant. Ibland märker vi också att handledaren inte har fått rätt kunskap kring vad som krävs. Vi vill bjuda in handledarna för att utbilda dem, knyta kontakter och ge dem rätt möjligheter för att båda parter ska få ut något av praktiktiden, fortsätter Benjamin. Jag tror det är viktigt att åkerierna ser praktiktiden som en möjlighet att knyta nya, unga förmågor till sig tidigt och som är inkörda på deras verksamhet när de är färdigutbildade. Samtidigt är det viktigt att eleverna har en positiv attityd till sin praktik och engagerar sig och att de förstår vilket viktigt komplement det är till utbildningen vi ger dem här i skolan.

Vi har träffat Max Gunnarsson som går tredje och sista året på Sunnerbogymnasiet i Ljungby på transportprogrammet och som nu praktiserar på Claessons åkeri.

Max, vad var det som gjorde att du valde transportprogrammet på gymnasiet?
Jag har alltid tyckt om det här med att hålla på med fordon, att köra och meka. Och att då utbilda sig till något där jag förhoppningsvis får möjligheten att köra mycket kändes helt rätt.

Vad är det roligaste i skolan?
Att köra. Och att få prova på olika saker som hjullastare. Sedan är praktikperioderna riktigt bra då jag lär mig mycket om hur det fungerar på riktigt då.

Hur mycket praktik har ni?
I ettan var det bara lite grann. I tvåan var vi ute två dagar i veckan och nu i trean är vi ute tre dagar i veckan i treveckorsperioder. De veckor vi inte har praktik är vi bara i skolan. I slutet av utbildningen, när alla kurser är klara och man klarat körkorten, då blir det ännu mer praktik. Det är bra.

Vad är det bästa och mest utmanande med praktiken?
Att få se hur det fungerar i verkligheten. Jag trivs väldigt bra på min praktikplats. Roligast är att vara med på resorna ner till Helsingborg. Det är ett bra gäng där, riktigt skittrevligt folk. Att få prova på alla dessa olika ställen man måste kunna ta sig in på är utmanande. Något som jag också lär mig mycket om på praktiken är att lasta rätt. Hur gör man för att få med allt som ska på bilen? Det kan vara lite besvärligt ibland.

Hur ska en bra handledare vara?
Jag har haft lite olika handledare här på min praktik och det tycker jag bara är bra, då lär jag mig fler saker för alla gör lite olika. En bra handledare för mig ska vara bra på att lära ut och förklara varför man gör olika saker som man gör. Man ska också kunna prata om annat och inte bara lära ut hela tiden. Det ska vara nästan som en kompis, som att de hjälper en vän att bli bättre på det han gör.

Vad ska du göra när du slutar din utbildning i vår?
Jag hoppas kunna fortsätta på Claessons där jag praktiserar idag. Sedan skulle det vara kul att prova på andra saker också i framtiden som att köra grus eller timmer. Bärgning skulle jag nog också vilja testa.

Fem snabba med Max.
Vad gör du helst på din fritid?
Kör bil, skruvar lite och är med kompisarna.

Favoritmat?
Tacos.

Favoritdryck?
Pepsi.

Vart skulle du helst vilja resa?
Till Kreta eller Norrland.

Vem skulle du vilja bjuda på middag?
Tjejen.