Offertförfrågan

Tempcon satsar på ellastbil i Helsingborg i samarbete med PostNord

Tempcon Group är Sveriges ledande koncern inom temperaturkontrollerad logistik. Bolaget vill med säkra, hållbara och klimateffektiva logistiklösningar skapa värde för sina kunder. Samtidigt är man måna om att ligga i framkant vad gäller nyttjandet av ny, innovativ teknik. Som en del i sitt långsiktiga hållbarhetsarbete satsar man nu på en av Sveriges första tunga ellastbilar i daglig drift.

Sedan tidigare har flera av dotterbolagen inom Tempcon satsat på solcellspaneler på sina fastigheter, bland annat Klimat-Transport som i Helsingborg har en av stadens största anläggningar. För ett par månader sedan uppdaterade Sydfrys sin kylanläggning med ett ammoniakbaserat köldmedium som är betydligt bättre för miljön än de gamla mediumen. Flera gasbilar är i drift sedan tidigare och från och med denna vecka går en ellastbil dagligen med 150 pallar kaffe mellan Zoégas kafferosteri och PostNord TPL:s lager i Ättekulla.

Sträckan är ungefär tio kilometer enkel väg och ellastbilen kommer göra åtta till nio rundsvängar varje dag. Totalt körs cirka 1 500 turer per år mellan rosteriet och lagret. Den nya transportlösningen innebär således en kraftigt minskad miljöpåverkan. Transportuppdraget utförs av Tempcon Groups dotterbolag Tommy Nordbergh åkeri som äger och driftar ellastbilen.

– Vi på Tommy Nordbergh åkeri har som första kund beställt denna fordonsmodell av Volvo Lastvagnar, säger Jonas Råstedt, vd på Tommy Nordbergh åkeri. Lastbilen är den första serietillverkade ellastbilen i Europa för tung distribution. Det är roligt att kunna göra denna satsning tillsammans med PostNord TPL och Zoégas, fortsätter Råstedt. Vi på Tommy Nordbergh siktar på att så långt som möjligt utföra transporter för våra kunder helt fossilfritt.

– Det är glädjande att vi tillsammans med Tommy Nordbergh åkeri kan erbjuda Nestlé, som är en av våra största kunder i Helsingborg, en helt fossilfri transportlösning, säger Christer Svensson, strategisk transportchef på PostNord TPL.

Även hos Volvo Lastvagnar är tongångarna positiva.

– Det är mycket glädjande att vår eldrivna lastbil Volvo FE Electric nu börjar sitt transportuppdrag i Helsingborg, säger Stefan Strand, vd på Volvo Lastvagnar Sverige. Med våra ellastbilar kapar vi inte bara avgasutsläppen utan sänker även buller till en mycket låg nivå.

För ytterligare information kontakta:
Jonas Råstedt, vd, Tommy Nordbergh åkeri AB, tel. 0709-25 87 03 alt. jr@tnordbergh.se
Christer Svensson, strategisk transportchef, PostNord TPL AB, tel. 0720-84 73 56 alt. christer.svensson@tpl.postnord.com

Fakta om Volvo FE Electric:
– Totalvikt 27 ton.
​​​- 2 elmotorer och en 2 växlad växellåda.
– Effekt 400 KW.
– Vridmoment 850 Nm.
– 4 batteripaket om vardera 50 kWh.
– Räckvidd 170 km.