Offertförfrågan

Tempcon stöttar svenska landslaget i WF

Tempcon har beslutat sig för att stötta det svenska landslaget i walking football, wf. En idrott som kanske ännu inte nått ut till den breda massan men som har en stark tillväxt runt om i världen idag. De första matcherna i wf spelades på 1930-talet men idrotten fick sitt stora genomslag i Chesterfield, England 2011.

För oss på Tempcon känns det naturligt att stötta landslaget i wf då det är ett lag med en såväl nationell som internationell arena. Samtidigt är det en idrott som vänder sig till alla och väl lever upp till Riksidrottsförbundets målsättning om ett livslångt idrottande i förening.

Vi har pratat med Peter Lundgren, förbundskapten för det svenska landslaget i wf, för att reda ut vad det handlar om.

Peter, vad är walking football för något?
Walking football är fotboll men med två viktiga skillnader. Man får inte springa, du måste alltid ha minst en fot i marken. Och det får inte förekomma någon som helst form av fysisk kontakt mellan spelarna. Detta för att minimera skaderisken och möjliggöra för alla åldersgrupper att kunna utöva idrotten.

Vad skiljer sig mer mot traditionell fotboll?
Planen vi spelar på är 30×50 meter vilket är mindre än en vanlig fotbollsplan som brukar vara ca 65×105 meter. Sedan får man inte nicka bollen. Det är också för att minska skaderiskerna. Kommer bollen mer än två meter upp i luften blir spelet avblåst. Vi har ingen offside och i målområdet får bara målvakten vistas. Inga andra spelare, varken egna eller motståndare. Samtidigt får målvakten inte lämna målområdet och gå omkring på resten av planen.

Vad händer om man inte följer de regler som finns?
Skulle man nicka eller springa exempelvis försöker vi alltid prata med den som har gjort det, om det inte är en grov förseelse. Upprepas det eller är grovt får man blått kort och två minuters utvisning. Händer det en gång till får man ett blått kort igen och blir utvisad för resten av matchen.

Hur många spelare är det på plan i varje lag och hur lång är en match?
Varje lag har fem utespelare och en målvakt. Sedan brukar man ha två, tre avbytare som man kan använda fritt under matchen. Antalet byten är obegränsat under en match. Beträffande matchtid ser det lite olika ut. Här hemma i Sverige spelar vi oftast sammandrag och då brukar vi spela en match om 20 minuter. Internationellt är det vanligare att man spelar två perioder om 20 minuter.

Hur många lag finns det i Sverige och internationellt?
I Sverige finns det idag ungefär 70 aktiva klubbar totalt. När vi spelar våra turneringar delar vi upp det i två kategorier, 40+ och 60+. Internationellt vet jag inte hur många klubbar som finns men det internationella förbundet, International Walking Football Federation, IWFF, har 70 medlemsländer. Störst är naturligtvis det fotbollstokiga England med över 800 registrerade klubbar.

Hur kom det sig att du började med walking football?
Jag är ordförande i Vellinge IF som är en fotbollsförening. Vi pratade om att vi ville hitta någon form av aktivitet eller idrott som möjliggjorde för de som slutat sin aktiva karriär att fortsätta långt upp i åldrarna. Jag kom då att höra talas om walking football och passade på i samband med en fotbollsresa till Liverpool att ta kontakt med deras walking football team. Faktiskt så hade jag med mig träningskläderna så jag var med på deras träning. Så jag kan ju faktiskt säga att jag har spelat med Liverpool. På den vägen var det sedan. Vid ett besök en tid senare i England, när vi fått igång vår verksamhet här hemma, träffade jag representanter för IWFF som undrade om jag inte kunde ta ansvar även för den nationella verksamheten i Sverige och så blev det.

Den 24 oktober spelar ni en trenationslandskamp i Polen. Vilka lag möter ni då?
Ja, det är riktigt. Många turneringar, som EM exempelvis, har blivit inställda i år. Vi har dock haft löpande kontakter med flera av våra internationella kontakter och fann att vi nu kanske skulle kunna genomföra några matcher för det finns ett uppdämt behov även hos oss att få igång våra verksamheter igen internationellt. Naturligtvis måste vi förhålla oss till de riktlinjer som finns men det är inga problem.

Vi kommer åka till Polen med både vårt dam- och herrlag. Herrarna spelar två matcher och möter Polen 50+ och 60+. Damerna spelar en match mot Polen och en mot England. Är man intresserad kan man följa våra matcher via IWFF:s youtube-kanal där matcherna sänds i realtid. Turneringen håller på mellan klockan 12-18.

Vilka vinner?
Både dam- och herrlaget brukar prestera bra mot det här motståndet så jag har goda förhoppningar om att vi ska ta hem några vinster under turneringen.

Avslutningsvis, vad är det roligaste med walking football?
Att alla kan vara med. Vi har spelare som är över 80 år som tycker det här är ett fantastiskt sätt att röra på sig samtidigt som man får en kick i matchsammanhang och mycket trevligt socialt umgänge. Vill man veta mer om oss kan man kika på vår hemsida. Där finner man också kontaktuppgifter till oss.