Offertförfrågan

Träffa vår personal – Maja Lundberg, chaufför

Varje natt transporteras tusentals ton med varor och gods runt om i Sverige. Allt för att fylla på lager, butiker och industrin så det är på plats när en ny arbetsdag börjar. En av alla de chaufförer som ser till att hjulen rullar årets alla dagar är Maja Lundberg på Tempcons dotterbolag Claessons Transport i Ljungby. En kväll i september följde vi med Maja för att se hur en dag på jobbet kan se ut.

Maja, hur kom det sig att du började köra lastbil?
När jag gick i skolan gick jag i en klass med många tjejer och det var mycket bråk och tjafs. När jag då skulle välja utbildning till gymnasiet funderade jag på i vilka branscher det var en övervikt av killar för jag har alltid kommit mycket bättre överens med dem. Det jag fastnade för var mekaniker eller lastbilschaufför. Efter något år på skolan, när det var dags att välja inriktning, bestämde jag mig för chaufförsyrket då jag tycker det är kul att köra.

Började du köra fjärrtrafik direkt efter skolan?
När jag fick mitt första chaufförsjobb för elva år sedan började jag som så många andra med att köra distributionstrafik. Jag kände rätt snart att det inte riktigt var min grej så jag fick tag på ett nytt jobb där jag började köra livsmedel. Något jag trivs väldigt bra med och har hållit på med sedan dess.

Hur ser en dag på jobbet ut för dig?
Oftast startar jag kring lunch i Ljungby, ibland lite senare, ibland lite tidigare beroende på vad som är att göra. Jag lossar godset som är lastat på vägen ner till Skåne och i Helsingborg. När det är klart börjar jag lasta upp mitt eget gods men även till kollegorna som kommer ner lite senare. Vissa ställen stänger redan klockan 16 och då är några av våra bilar inte nere än. Sedan byter vi gods med varandra på något lämpligt ställe. Någon gång i veckan får jag gå ner till Malmö för att lossa och lasta. Är man där nere tar man med sig allt gods till alla våra bilar upp till Helsingborg. När allt som ska lastas är lastat vänder man hemåt igen till Ljungby. En arbetsdag kan ta allt mellan sex och femton timmar. Den variationen gillar jag.

Vad ser du som mest positivt med chaufförsjobbet?
Just variationen i arbetet uppskattar jag mycket. Både vad gäller arbetstider men också att ingen arbetsdag är den andra lik. Visst, det blir mycket livsmedel, men också mycket annat gods som går att samlasta. Och även om vissa ställen vi lastar på är återkommande är det sällan samma ställen varje kväll.

Något jag också uppskattar är friheten i arbetet. Att tillsammans med kollegorna lösa kvällens arbetsuppgifter och vara tvungen att ta ett eget ansvar om det uppstår några problem. Mitt i natten finns det oftast ingen att be om hjälp utan det är upp till dig själv att lösa det. Något jag faktiskt kan sakna är när jag började köra lastbil och man kom till ett ställe för att lossa eller lasta. Då fick man många gånger kommentarer om att det där med att backa in ett bil och släp klarar väl inte du av som är liten och tjej. Det gav mig en kick att visa vad man gick för. Idag är mycket av den attityden borta vilket på ett sätt är positivt.

Vad tycker du är tråkigast med jobbet?
Alla regler. Jag tror inte det finns någon yrkesgrupp som är så styrd av regler som chaufförer. Kör- och vilotider, vägarbetstidslagen och allt annat. Det är väl naturligtvis bra att det finns regler så att man inte blir utnyttjad men ibland känns det som det är lite väl mycket.

En annan tråkig sak är den attityd som finns på en del ställen mot oss tjejer. Vad gäller det yrkesmässiga är det hyfsat neutralt idag men bara för att jag är trevlig betyder det inte att jag är intresserad av alla manliga terminalarbetare. Sedan är det en helt annan inställning till yrkestrafiken idag än vad det var när jag började. Tempot är högre och attityden är tuffare. Ibland känns det som att folk inte förstår att våra stora fordon inte går att hantera som en Nissan Micra. Jag tror att en del helst inte skulle vilja ha oss på vägarna överhuvudtaget. Att allt som de har hemma någon gång har transporterats på en lastbil kopplar de inte. Vi behövs faktiskt för att hålla igång allt.

Fem snabba med Maja:
Vad gör du helst på din fritid?
Mest är jag hemma. Jag bor ju på en gård och det finns alltid något att göra med odlingarna eller skogen.

Vilken är din favoritmat?
Husmanskost.

Vad dricker du helst?
Öl.

Vart skulle du vilja resa när vi kan resa igen?
Egypten, jag var där för ett par år sedan och skulle gärna åka tillbaka.

Vem eller vilka skulle du vilja bjuda på middag?
Min kille och några kompisar.